Wat zijn de kosten?

Hieronder zie je de testen die je bij ons kunt bestellen. De bestelling is persoonsgebonden. Per bestelling betaal je naast laboratoriumkosten ook consultkosten van €25,-.

Tot 6 weken na de uitslag kun je een consult of een telefonisch consult met onze verpleegkundige krijgen. Ook kun je gebruik maken van het telefonisch spreekuur.
Er worden geen extra kosten in rekening gebracht.

Consult verpleegkundige/arts € 25,00
Chlamydia € 19,00
Gonorroe € 19,00
Trichomonas € 19,00
HIV € 12,00
Syfilis € 12,00
Hepatitis B € 12,00
10 condooms (balance) €  1,00

Worden de SOA-testen vergoed door mijn zorgverzekering?

De eenmalige kosten van €25,- worden niet vergoed door je zorgverzekering. De laboratoriumkosten kunnen worden vergoed door je basisverzekering maar vallen onder het eigen risico. Tijdens het bestelproces kun je aangeven of je de verzekering wilt gebruiken.

Kan ik voor meerdere personen een bestelling doen?

Het is niet mogelijk voor meerdere personen een bestelling te doen. Testen zijn persoonsgebonden. Iedere persoon moet apart een bestelling aanmaken.

Ik woon niet in Noord-Nederland, kan ik een test bestellen?

De website is bedoeld voor Noord-Nederland, maar je kunt ook bestellen wanneer je ergens anders in Nederland woont. Wel moet je er rekening mee houden dat wanneer je gebruik wilt maken van een consult of wanneer je naar één van onze priklocaties moet komen voor bloedafname, je hiervoor naar Groningen of Leeuwarden moet reizen. Je kunt uiteraard wel gebruik maken van het telefonisch spreekuur.

Kan ik anoniem een test laten doen?

Het heeft de voorkeur om je echte naam en geboortedatum te gebruiken. Wanneer je dit niet wilt kun je onder een zelfbedachte naam bestellen. Zorg dat je deze naam en geboortedatum goed onthoudt. In het geval dat je anoniem besteld kun je de laboratoriumkosten niet declareren bij je zorgverzekering. De testen kun je afhalen op onze locatie in Groningen.

Kan ik ook SOA onderzoek laten doen bij mijn huisarts?

Ja, je kunt voor een SOA test terecht bij je eigen huisarts. Het consult bij de huisarts is gratis. De laboratoriumkosten worden vergoed door je basisverzekering, maar vallen onder het eigen risico.
De kosten variëren behoorlijk; een SOA onderzoek op Chlamydia, Gonorroe, Hepatitis B, HIV en Syfilis kost doorgaans tussen de €100,- en €180,-. Informeer daarom vooraf wat voor jou de kosten zijn.

Welke testen worden gebruikt?

Wat is de betrouwbaarheid van de SOA-testen?

Voor de betrouwbaarheid van SOA-testen zijn de volgende voorwaarden belangrijk:

Bij de huisarts, de GGD en bij ons wordt aan deze voorwaarden voldaan.
Zelftesten waarbij je de resultaten thuis kunt aflezen zijn meestal niet betrouwbaar.

Onze testen worden uitgevoerd door het gecertificeerde medisch laboratorium Dr. Stein & Collegae te Maastricht. Laboratorium Stein is NEN-EN-ISO 15189 geaccrediteerd. Per SOA wordt de meest betrouwbare test gekozen. De kans op een fout-positieve/ fout-negatieve uitslag is kleiner dan 5%. Dit betekent dat er een kleine kans is op een verkeerde uitslag.

Als je een negatieve uitslag hebt (SOA niet aangetoond) maar je houdt klachten die kunnen passen bij een SOA, adviseren we je opnieuw te testen.
Als je een positieve uitslag hebt (SOA aangetoond) op HIV, Hepatitis B en/of Syfilis/lues wordt er altijd een extra test gedaan (confirmatietest).

Hoe moet ik de test(en) afnemen?

Wanneer je een bestelling hebt gedaan wordt je bestelling opgestuurd of kun je deze bij ons afhalen. In het pakketje zit een uitgebreide beschrijving hoe de testen afgenomen moeten worden.
In onze video's op youtube kun je stap voor stap zien hoe je de test(en) moet afnemen.

Hoe stuur ik de testen naar het laboratorium?

In het testpakket zit een terugstuurenvelop en verpakkingsmateriaal voor het versturen. Verzenden kan via een brievenbus van PostNL.

In onze video op youtube kun je zien hoe je de testen moet versturen

Kan ik testen wanneer ik ongesteld ben?

Ja, dit heeft geen invloed op de test.

Waarom krijg ik het advies te wachten met testen?

Een SOA kan pas enige tijd na het seksuele contact  aangetoond worden in de test. Als je te vroeg test is de uitslag niet betrouwbaar.

Hoe lang moet ik wachten met testen voor een betrouwbare uitslag?

Wanneer je antibiotica gebruikt vermindert dit de betrouwbaarheid van de SOA-test. Een SOA-test die je doet zonder dat je klachten hebt kun je daarom het beste pas 3 weken nadat je kuur geëindigd is uitvoeren.

Waar is het testadvies op gebaseerd?

Het testadvies is gebaseerd op de antwoorden die je gegeven hebt op de vragen. In het advies wordt er rekening mee gehouden of je hetero/homoseksuele contacten hebt, wat voor seks je hebt gehad en hoe lang  geleden het contact was.
Dit is overeenkomstig met het advies wat de huisartsen geven. (NHG-standaard 'het Soa-consult')

Met welke risicofactoren wordt er in het testadvies geen rekening gehouden?

Je hebt een verhoogde kans op SOA:

Wanneer één van deze risicofactoren op jou van toepassing is kun je extra testen (HIV, Hepatitis B, Syfilis en Gonorroe) toevoegen.

Kan ik de test(en) versturen als de buitentemperatuur rond het vriespunt ligt?

Wanneer de buitentemperatuur 0 graden of lager is dan adviseren wij je de verzendenvelop af te geven bij een servicebalie van PostNL

Wanneer en hoe krijg ik de uitslag?

Je ontvangt de uitslag ongeveer een week na het opsturen van de test(en). Wanneer je de uitslag na 10 dagen niet ontvangen hebt kun je contact opnemen. Als de uitslag goed is, ontvang je een sms. Indien je een SOA hebt, word je gebeld voor overleg.

Wat gebeurt er wanneer ik een SOA blijk te hebben?

Wanneer je een SOA hebt, word je gebeld voor overleg over verder beleid.

Als je een SOA hebt, is het belangrijk dat je partner(s) gewaarschuwd worden. Zo nodig helpen we je daarbij. Dat kan ook anoniem.

Is het belangrijk om me te laten behandelen als uit de test blijkt dat ik een SOA heb?

Ja, wanneer je een SOA hebt, is het belangrijk dat je behandeld wordt.
Chlamydia, Gonorroe, HIV, Syfilis en Hepatitis B kunnen onbehandeld tot ernstige complicaties leiden.

Wordt mijn (vaste) partner mee behandeld als uit de test blijkt dat ik een SOA heb?

Wanneer je een SOA hebt wordt je gebeld voor overleg. Tijdens dit gesprek bespreek je welke (ex)partner(s) gewaarschuwd moeten worden en of je vaste partner mee behandeld wordt.

Wat zijn de meest voorkomende SOA en de hierbij behorende klachten?

Een SOA kan verschillende klachten geven, bijvoorbeeld jeuk, een branderig gevoel of pijn in je onderbuik. Je hoeft geen klachten te hebben.

In Nederland krijgen ongeveer 100.000 mensen per jaar een SOA. Chlamydia, Herpes, Genitale wratten, Gonorroe, HIV, Syfilis en Hepatitis B komen het meest voor. Een SOA kan ook ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Hoe eerder een SOA ontdekt wordt hoe beter. Wil je meer weten over de verschillende SOA en de bijbehorende klachten:

Chlamydia
Genitale wratten
Gonorroe
Hepatitis B
Herpes genitalis
HIV
Lues/Syfilis 

Hoe voorkom ik dat ik een SOA krijg?

SOA draag je vooral over door sperma, vaginaal vocht, contact tussen slijmvliezen en bloed. Door veilig te vrijen voorkom je een SOA. Hoe vrij je veilig? Klik voor meer informatie op de volgende links.

Een video over gebruik van een condoom 

Meer informatie over condoomgebruik

SOA voorkomen bij alcohol en drugsgebruik

Waar kan ik meer betrouwbare informatie over SOA vinden?

www.sensenoord.nl
www.sense.info
www.soaaids.nl
www.thuisarts.nl

Waar kan ik literatuur vinden over SOA testen?

http://www.hologic.com/sites/default/files/package%20inserts/502446-IFU-PI_002_01.pdf

Waar kan ik condooms kopen?

Condooms kun je bij de meeste supermarkten, een drogist of een apotheek kopen. In bars en disco’s zijn condooms vaak in condoomautomaten verkrijgbaar. Online kun je ook condooms bestellen. Koop alleen goedgekeurde condooms met een CE-logo.

Je kunt ook bij het Centrum Seksuele Gezondheid Noord Nederland condooms kopen of toevoegen aan je bestelling:
10 condooms voor €1,-

Staat je vraag hier niet tussen?

Neem contact met ons op.